събота, ноември 22, 2008

Midnight pissed-ness

Обожавам способността си всичко да омаловажавам in the twinkling of an eye. Хоп... и нищичко нищо не значи.

понеделник, ноември 17, 2008

Иде, иде

Време за чай, приказки и сгушване под одеалото...

неделя, ноември 16, 2008

Spray art



Натъкнахме се на това последната вечер в Рим. Исках да изровя клипче точно от там, но youtube предлага твърде много такива. Доста разпространена практика явно, но на мен ми опадаха очичките, докато зяпах момичето да фучи по листа... Отмерени и резки движения, без секундичка за размисъл. Всичко е в главата й, а и тя самата явно беше доста там. Не посмях да снимам. Няколко минути, после картината беше в ръцете на новия си притежател. Избърсва ръчички и вади кубче Рубик :)

петък, ноември 14, 2008

сряда, ноември 05, 2008

Мъжът, който се мислел за мъртъв

Имало някога един мъж, който треперел за здравето си, но най-много се боял от смъртта.
Един ден, мислейки си разни глупости, му хрумнало, че може би вече е мъртъв. И попитал жена си:
- Кажи, жено, да не би да съм умрял?
Жената се засмяла и му рекла да докосне ръцете и краката си.
- Виждаш ли? Топли са. А това значи, че си жив. Ако беше умрял ръцете и краката ти щяха да са ледени.
Този отговор му се сторил доста разумен и той се успокоил.
След няколко седмици завалял сняг. Един ден мъжът отишъл в гората за дърва. Като стигнал там, си свалил ръкавиците, взел брадвата и се заел за работа.
Несъзнателно прокарал ръка по челото си и усетил, че тя е студена. Спомнил си думите на жена си, свалил си обувките и чорапите и с ужас установил, че и краката му са ледени.
От този миг за него вече нямало съмнение: "разбрал", че е мъртъв.
- Не е хубаво един мъртвец да броди из гората и да сече дърва - рекъл си. Оставил брадвата до мулето, излегнал се спокойно на заледената земя, кръстосал ръце на гърдите си и затворил очи.
Малко след като се излегнал, глутница ловджийски кучета наобиколили дисагите му. Като видели, че никой не ги гони, те разкъсали и излапали всичката храна в тях. Мъжът си помислил: "Имат късмет, че съм мъртъв. Иначе щях да ги изритам оттук".
Глутницата продължила да души наоколо и се натъкнала на мулето, вързано за едно дърво - лесна плячка за острите кучешки зъби. То заревало и започнало да хвърля къчове, но мъжът си мислел само колко хубаво би било да го защити, ако не беше мъртъв.
За няколко минути видели сметката на животното и останало само някое и друго куче да глозга кокалите му.
Ненаситната глутница продължила да души наоколо.
Не след дълго едно от кучетата усетило миризмата на мъжа. Огледало се и видяло дърваря, изтегнат неподвижно на земята. Приближило се бавно, съвсем бавно, защото за него хората били много опасни и коварни.
За секунди всички кучета наобиколили мъжа с олигавени муцуни.
"Сега ще ме изядат - помислил си той. - Щяха да видят те, ако не бях мъртъв".
Кучетата се приближили още повече...
... и като видели, че той не помръдва, го изяли.

"Нека ти разкажа"

вторник, ноември 04, 2008

Захар?

"No messenger week"-a ми продължи ден и половина. После се промъкнах в Skype, за да прошепна на Сънчо колко много ми липсва (говори ми се с тебе, да знаеш). Нямаше я. My dear Къри "is in a very intensive study mode". Вече дори не смея да я заговоря. Как си? Как е в училище? Кога си идваш? Тая (нова) година ще се видим ли? (Липсваш ми, липсваш ми, липсваш ми!!! А щяхме да живеем заедно като завършим, remember?). Искам да й крещя, а просто стоя и зяпам статуса. Глазгоу, по дяволите, Глазгоу!
Да, бе, Спасе, познаваме се. Аз ти звънях вчера около шест часа. Да те поканя на макарони на фурна. Станаха яки. Май. И бебето, ама не дойде. И други не дойдоха. Ама ние си ги изядохме.
Пловдив е... тук. Ама аз не съм. Само зелена книга. И зелен сироп за кашлица. Тоя път случайно. И ще ме бодат утре. А как мразя. Не свикнах даже, когато беше по 6 пъти на денонощие.
Няма ми ги чиниите. Сините. С цветята. Ей за това казвам нищо да не пипат, за да знам кое къде е. И как мразя някой да нарушава вселенския ми ред и после да ми казва, че не помни!
Арт хостела пак не го видях. Щото не може всичко наведнъж. Тръгваме. Накъде? Докторска? Иан и чай? Да. Обратно. Можеше да повървим още малко с тях тогава... Друс друс с трактор в Беларус. Или супа в Хриси... Аз май исках да отида. Но не си казах.
Изгубих се. Разпилях се. Забравих се. В теб. И в теб. И в това. И в онова. И в какво ли и кого ли още не. И ме няма. Вече дори не си се спомням. Трябва да изчезна за малко. Да се издиря. А дали избщо още ме има... (не, не се вземам твърде насериозно)
Здравей, Петя, как си? Неловко мълчание. Поглед... Как си, Върдж? Искам да те видя, нарочно, някой път. Довиждане, ГОСПОДИне. Не, че ти пука.
И това не беше никакъв Бродуей! Никакъв Бродуей, по дяволите! Може ли някой да познае кой участва за пръв път? Мога, разбира се. Нали нямам друга работа освен да скърбя по отминали времена. Как е като напуснеш? Пусто... Много пусто. И опустява все повече с ограбването на спомените и театралната лоботомия... И Jesus са разкарали... покрай всичко друго... А в Аулата нямаше климатик. И пак играехме. И толкоз прожектори нямаше. И пак ръкопляскаха. И Ваня пееше Midnight по-красиво (не съм предубедена). А Маноло... Маноло... (още искам да го открадна...) И по онзи паркет босите крака тупкаха по-хубаво!
И не стига цялото неслучване, ми и Дени се пръква някъде от публиката: "Не очаквах да те видя тук". Да, вярвам ти, нали аз те доведох и запознах с всичко това... И: "Радвам се, че се видяхме"... Мхм... личи си по погледа ти в тавана, колко радост има в него! Едно истински радостно нещо обаче - нищо не ми трепва. Нищо. Ето че мога! Само ме ядосайте достатъчно! И, ЗА БОГА, НЕ МИ ГОВОРЕТЕ ГЛУПОСТИ! ЗНАМ!
Цвете... Цвете... от какво те е страх? О, Боже! И питаш. На Хелоуийн... с всичките вещици, духове и... тикви... Нали съм заек... Ангелче... Whatever. И без това не вярвам в тия работи.
Оставам си в пластмасовото. Почти. Но не ми харесва вече тук да вися. Пък и светът уж е голям и спасение дебнело отвсякъде... Да я играем тая игра. Cap ou pas cap?