вторник, май 13, 2008

"Габровска луканка"

Поредната вечер вкъщи. Аз и Съние пред лаптопчетата. Блеем някъде си и вечеряме... така едно по семейному... Останки от хляб, останки от луканка, останки от лютеничка, "развалените" картофи на Съние с чеснов прах... :) Идилия. И по някое време Съние изважда от ръкава следната историйка за Зори.
Връща се Зори от Северна България и тържествено оповестява, че е донесла армаган от странстването - бяло сладко и габровска луканка. Къщните с боен вик и ятагани се отправят към плячката и жадно претърсват хладилника... За обща почуда вътре не откриват никаква луканка. На масата обаче се мъдри пакетче с някаква субстанция подобна на шарена сол и надпис "Габровска луканка"... :)
Е, аз лично много бих се окахърила при тия излъгани надежди. Ама жената все пак си е донесла габровска луканка. Която, за непросветените като мен, се оказа подправка за месни произведения. Google каза, че може да се намери в местността "Етъра", в някакво малко китно магазинче за билки и подправки. Съставките (както се казва, in order of apperance) са следните:
- Чимен (основна съставка, придаваща вкуса)
- Чесън на прах (не чесново брашно)
- Черен пипер
- Бял пипер
- Червен пипер
- Сол
Google още казва: "Тази смес придава невероятен вкус на месни колбаси, с нея обработват луканки, суджуци, кайзери, пастърма. Ако някога сте забелязвали покритието на овалян колбас и по-точно особените му вкусови качества - вероятно е "Габровска луканка".
Аз обаче мисля, че предпочитам суджуците и пастърмата все пак... със или без Габровска луканка :)

Няма коментари: